Vánoční kvíz

24. prosince 2011 v 14:25 | Lúx |  Soutěže
Tak jsem se rozhodla dát vám sem vánoční kvíz. Pro první tři se správnými odpovědi udělám diplom. Přeji hodně štestí a KRÁSNÉ VÁNOCE!

1. Tradice vánočního stromečku pochází z:
a) Švédska
b) Německa
c) USA
2. Na kterém náměstí v ČR byl vztyčen a rozsvícen historicky první vánoční strom?
a) Na Staroměstském náměstí v Praze
b) Na Václavském náměstí v Praze
c) Na náměstí Svobody v Brně
3. Betlémské světlo se každoročně zapaluje
a) Ve Vídni
b) V Římě
c) V Betlémě
4. Kde byla vytištěna první vánoční a novoroční pohlednice?
a) Ve Skotsku
b) V Dánsku
c) Ve Francii
5. Ve kterém století se v českých zemích začaly ke štědrovečerní večeři připravovat ryby?
a) V 18.
b) V 19.
c) Ve 20.
6. Jedna z nejznámějších koled Tichá noc byla poprvé uvedena 24.12.1818 v kostele ve:
a) Švýcarsku
b) Rakousku
c) Německu
7. Autor České mše vánoční Jakub Jan Ryba se narodil v Přešticích v roce:
a) 1715
b) 1765
c) 1815
8. Základem staročeského vánočního jídla - kuby - jsou:
a) Kroupy a houby
b) Zelenina a houby
c) Kroupy a zelenina
9. Mezi tradiční vánoční cukroví patří i linecké pečivo. Odkud pochází?
a) Z Lince
b) Ze Salzburku
c) Z Vídně
10. Podle Erbenovy básně Štědrý večer dostával kohout na vánoce na přilepšení:
a) Hrách
b) Česnek
c) Ječmen
11. A pod ovocné stromy se zahrabaly:
a) Kosti
b) Šupiny
c) Drobné peníze
12. Jedním z nejslavnějších českých vánočních stromů byl 24 metrů vysoký smrk z Beskyd, který ozdobil vatikánské Svatopetrské náměstí. Bylo to o Vánocích v roce:
a) 1995
b) 1999
c) 2003
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Kačka Kačka | Web | 24. prosince 2011 v 15:25 | Reagovat

Luci, vážně obdivuju tvou snahu..;) Ale asi ani jednu nevím z hlavy a moc se mi to nechce hledat..
Tak aspoň přeju KRÁSNÉ VÁNOCE děkujem za PFko..:))

2 Pirate-jack Pirate-jack | Web | 25. prosince 2011 v 18:07 | Reagovat

budu tipovat :-D co vím - u toho dám *
1b*
2c*
3c
4a
5b
6a
7c - no to si děláš srandu, jak to mám asi vědět ? ???
8c
9b
10c
11a
12a

tak uvidíme.

3 Pirate-jack Pirate-jack | Web | 25. prosince 2011 v 18:23 | Reagovat

máš u mě ceny za mikulášské otázky.

4 marky4 marky4 | Web | 27. prosince 2011 v 12:37 | Reagovat

1. b
2. c
3. c
4. a
5. b
6. b
7. b
8. a
9. a
10. b
11. a
12. b

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama